Kerstin och Ernst Ehrs Stiftelse

Kerstin och Ernst Ehrs Stiftelse grundades 1988 av byggmästare Ernst Ehrs (1917-1995) tillsammans med hustrun Kerstin och sonen Bertil.

Ernst Ehrs var Palvis-pojken som kom att bli en framgångsrik byggherre i Vasa med byggnadsfirman E.Ehrs. I samband med att byggnadsfirman såldes grundades stiftelsen. Ernst och Kerstin delade sin tid mellan Vasa och Vörå så länge Ernst ännu hade firman för att senare flytta till Vörå på heltid. Deras vackra röda och omhuldade hus vid Grannasberget i Vörå pryddes så småningom också av en vacker park med grekiska statyer – Ernst starka intresse för konst och grekisk mytologi gjorde också att han som konstsamlare ofta besökte Bukowskis konstauktioner i huvudstaden. Sitt alldeles unika intresse för den grekiska mytologin förverkligades i form av parken som i sig inte omfattas av stiftelsen.

Stiftelsens ändamål är att främja fritidsverksamhet och kultur samt stöda vården av personer med utvecklingsstörning och funktionsnedsättning inom Vörå med omnejd. Stiftelsen uppfyller sin målsättning genom att dela ut bidrag, understöd och stipendier till i huvudsak privatpersoner och föreningar.

» Stadgarna

Ernst Ehrs föddes 18.3.1917 i Vörå och utbildade sig i tiderna vid bygdens egen stolthet Vörå folkhögskola och efter det blev det slöjdskolan i hemkommunen. Så småningom blev det dags för Vasa tekniska läroverk och där avlade Ernst examen som byggmästare 1943. Han startade ett snickeri i Vörå centrum.

Ernst inledde också banan som entreprenör och första större bygget blev Pettersbacka skola 1949 och året efter var det dags för Vörå Samskola. 1954 stod Ernst bakom byggprojektet för Solf skola och den vägen kom han in i byggbranschen på riktigt.

Byggnadsbyrå E. Ehrs uppförde 1952 sitt första våningshus i Vasa på Museigatan 12. Hans byrå stod bakom ett femtiotal hus i Vasa och det enda hus som kom till i Jakobstad bär namnet Ehrs höghet.

Ernst sålde sin byrå 1980 och bosatte sig heltid i Vörå vid Grannasberget. Han led av nedsatt hörsel och undvek större folksamlingar som t.ex. föreningssammanhang.

Han trivdes bäst med att rita och hans starka konstintresse kom att prägla hans liv.

Ernst Ehrs dog 1.7.1994.

Ehrs höghet i Jakobstad.

Ernst - en “skryp” man med stora visioner

Ernst Ehrs var till sin läggning en humoristisk och anspråkslös man som gillade fiske och bildkonst. Och han var känd i sin hembygd som en trevlig visionär som alltid hade ett nytt projekt på gång.

Paul Hägglund

Konstnären och fotografen Paul Hägglund i Vörå minns Ernst som en “skryp” och snäll man. De förenades i sitt intresse för konst och diskuterade ofta kring konstverk, auktioner och kommande kataloger från Bukowskis och Hagelstam. Deras intresse för konst var inte speciellt vanligt i bygden och där kom Paul och Ernst att mötas spontant i Pauls atelje.

– Ernst var intressant att resonera med. Han kom in nu som då och jag minns bra alla våra diskussioner. Han hade alltid uttänkta planer och färdiga förslag som han ville bolla. Han var något av en visionär och hade ett brinnande intresse för den grekiska mytologin, berättar Hägglund.

– Kerstin gillade ju inte att han köpte tobak så ibland brukar han förvara tobaken vid Esso stationen här i Vörå och blev så att säga “bjuden” på tobak – det tyckte vi att var skojigt, säger han och skrattar.

Ernst hade många planer och hade gärna fortsatt bygga ut Grannasberget i Vörå. Hans egen byggnadsbyrå gjorde vikingaskeppet och han hade faktiskt en plan på att bygga på området så att man därifrån kunde se hela Vörå centrum.

– Ernst tyckte om människor. Han och Kerstin var alltid välkomnande och gästvänliga. Jag minns tydligt hans stora biljardbord som tog upp hela rummet! Där ville han också förstora det utrymmet men det var inte Kerstin så förtjust i, skrattar Paul.

 

Vörå samskola ritad av Ernst Ehrs och målad av Paul Hägglund.